De juiste balans tussen werk & privé

Iris van Sligtenhorst
22-jun-2021 12:12:47

De balans tussen werk en privéleven is enorm belangrijk voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. We begrijpen dat dit soms lastig kan zijn, vooral wanneer je thuiswerkt. We horen je denken: 'nog even dat bestand afmaken want ik ben toch al thuis' of na het eten nog snel checken of je e-mails ontvangen hebt en beantwoorden. De grens van privé en werk vervaagt daardoor zo gemakkelijk en dat begrijpen we. Zelfreflectie kan de sleutel tot succes zijn en daar heeft Microsoft Viva een mooie tool voor! 

Experience platform: Insights 

Natuurlijk is je werkgever blij als je hard werkt, maar niemand vindt het fijn als jij straks met een burn-out thuis zit. Het is daarom belangrijk om inzicht te krijgen in je werkweek en zo kom je er dus achter waar jouw verbeterpunten liggen. Insights laat je zien met wie je de afgelopen week contact hebt gehad, hoe efficiënt je gewerkt hebt, aan welke vergaderingen je hebt deelgenomen en jouw vermogen om gefocust te werken zonder afleiding. 

De gegevens krijg je door middel van een mail die je wekelijks vanuit Insights ontvangt. Als de balans vanuit productiviteitsoogpunt niet ideaal is dan staat dat vermeld en laat het ook zien waar je eventueel kunt verbeteren. 

in balans

Insights meet niet alleen de persoonlijke balans tussen privé en werk, maar er wordt ook gemeten vanuit organisatorisch perspectief. Dit zorgt ervoor dat je altijd een volledig beeld hebt van jouw gezondheid en productiviteit. Dus begin je heel vroeg en stop je pas laat op de avond met werken, dan laat Insights je dit weten. 

Tips & trics voor jouw ideale werkweek

Connect Me kan worden toegevoegd aan de app van Valo Connect door de optie Connect Me te selecteren in het configuratiepaneel van de Valo Connect-pagina. Nadat het tabblad is geconfigureerd, kunnen medewerkers direct aan de slag in de Valo Connect app.

1. Focustijd inplannen 
Vind je het lastig om deze lijn te trekken, heb je moeite met gefocust blijven tijdens je werk? Dan kan het inplannen van focustijd je daar wellicht bij helpen. Heb je een aantal belangrijke taken deze week waar jij je concentratie echt even bij nodig hebt? Dan kun je daar focustijd voor inplannen. Dit zorgt ervoor dat je meldingen gedurende deze tijd gedempt worden en verandert je Microsoft Teams status in 'Focustijd'. 

2. Neem je vergaderingen op 
Natuurlijk komt het wel eens voor dat je er niet helemaal bij bent, neem dan waar mogelijk je vergaderingen op. Waarom? Dan kun je deze altijd later nog eens terugkijken op een voor jouw rustiger moment en hoef je geen notities te maken tijdens de vergadering. Dit geeft je een stuk meer rust!

3. Planner, To Do en Tasks in Microsoft Teams 
Lopen alle taken voor je gevoel door elkaar heen en heb je geen overzicht meer? Dan kan dat zorgen voor veel stress. Gebruik dan To-Do en Tasks in Microsoft Teams. Ben je daar nog niet bekend mee? Maurits legt het je graag uit in deze video's. 

Microsoft To-Do en Planner: Microsoft to-do en Planner 
To-Do en Tasks in Microsoft Teams: To do en tasks in Microsoft Teams  

Wat heeft het mij opgeleverd?

Persoonlijk heb ik vooral veel gehad aan het plannen van mijn taken, doordat alles dan niet in je hoofd zit maar gewoon overzichtelijk in een dashboard staat. Zo kun je ook aangeven welke taken de meeste prioriteit hebben en welke minder, daardoor ben ik in staat om mijn dagen veel beter in te delen. Samen met het inplannen van focustijd ziet mijn week er daardoor veel efficiënter uit en dat geeft rust!

Wil jij deze rust ook, maar heb je nog moeite om dit voor elkaar te krijgen? Wij kunnen je daarbij helpen, neem contact op of laat je gegevens hier achter. Tot snel!

Dit vind je misschien ook leuk

Meer over Productiviteit