Ondernemen 3.0 – Hoe COVID-19 de wereld op z’n kop zet

Peter de Graaf
20-okt-2020 11:25:27

Maandagavond 23 maart 2020: na al weken de nodige verhalen over het coronavirus dat in Verre Oosten rondwaart te hebben gehoord, valt er een regeringsbesluit wat de tijd markeert: de intelligente lockdown is een feit. Niet noodzakelijk woon-werkverkeer wordt ontraden, thuiswerken is het nieuwe motto met daar bovenop social distancing die diep inslaat in de maatschappij.

Daar moest ondernemend en werkend Nederland het mee doen en dat blijkt voorwaar niet makkelijk. Videobellen; met gebruik van Skype of Facetime had iedereen dat wel eens gedaan. Maar een hele bedrijfsvoering daaromheen optuigen, dat is echt wel even wat anders.

Werken op afstand

Als het gaat om onze werkzaamheden als IT-professionals, feitelijk is al jaren mogelijk wat nu in zeer korte tijd werkelijkheid is geworden. ‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ is zo’n uitspraak die nogal eens werd geuit, maar meer dan ooit is dit bewaarheid. Projecten waarvoor wij op klantlocatie werkzaamheden (moesten) verrichten, werden vanaf dag 1 na de intelligente lockdown ongehinderd voortgezet. Dat levert medewerkers toch een betere work-lifebalance op! En als niet geringe bijvangst ons een drastisch lagere brandstofrekening.

Maar, het social distancing heeft absoluut een negatief gevolg en dat heeft alles te maken dat wij mensen zijn die een relatie met de ander wil. Ook zakelijk gezien zijn wij op zoek naar het persoonlijke contact en dat wordt zowel met de klant als intern gemist. Gelukkig kunnen een aantal ontwikkelingen binnen ons vakgebied daar wat in betekenen. Ik neem je graag mee als het gaat om betrokkenheid & communicatie op onlinewijze zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Social Intranet

Intranets zijn een uitstekend middel om medewerkers betrokken te houden bij wat er in het bedrijf gebeurt. Het intranet op zich is natuurlijk niet nieuw, maar wat wij nogal eens tegenkomen is een intranet dat er gedateerd uit ziet, waarvan de content niet onderhouden is of waarbinnen geen enkele interactie mogelijk is. Logisch dat medewerkers dan afhaken. Maar het kan zo anders Microsoft biedt al het nodige aan, maar zeker een kant-en-klaar product als Valo biedt zóveel meer. De schitterende gebruikersinterface, het gemak waarmee content kan worden geplaatst en de social integratie & interactie worden steeds weer geroemd. Zelfs gaat Valo nog een stap verder door niet alleen als intranet te fungeren maar ook de functie van de moderne werkplek waarlangs alle bedrijfsapplicaties worden benaderd in te nemen.

Teams

Hier is de afgelopen maanden al zoveel over geschreven en gezegd. Het is dé manier geworden om met elkaar samen te werken aan projecten, zowel in 1 op 1 situaties als voor teamvergaderingen. Natuurlijk wel met de camera aan, want dan krijg je in ieder geval face-to-face contact. Nu is Teams meer dan videobellen en chat; het geeft je onder meer een samenwerkingsomgeving op documenten. Microsoft zet er zwaar op in om Teams het nieuwe productivity center voor je organisatie te laten zijn. Los van alle handige tips & trucs die je in één van onze blogs kunt lezen, is het vooral dit wat aandacht vraagt en waar het komende maanden veel over zal gaan. Volg hiervoor onze event kalender en blogs.

Live events

In het verlengde van teamvergaderingen liggen webinars. Het gaat dan niet in directe zin om interactie maar vooral in het bereiken van een grotere groep met je boodschap. Oftewel online op de zeepkist staan om de massa toe te spreken. Een uiterst handige functie binnen Teams die vanwege het karakter en de setting daar omheen apart aandacht vraagt. Je wordt namelijk de producer van je uitzending en dan moet ‘de apparatuur’ wel werken. Vanuit onze eigen ervaring in het verzorgen van webinars alsook het fungeren als co-producer kunnen wij je de nodige tips meegeven. Onze adoptiespecialist Maurits Mes heeft deze samengevat in een handboek wat jij gratis kan downloaden!

Daarnaast kunnen wij je vanuit ons WAAS(*)-concept waarmee je helemaal ontzorgd wordt helpen om live-events succesvol in te zetten.

Samenvattend, daar waar het COVID-19 sommige bedrijfsvoeringen danig onder druk zet, zijn er voor veel ondernemingen voldoende IT-mogelijkheden om redelijk ongeschonden de crisissituatie door te komen. Ik heb er een 3-tal genoemd waarvan – mits op een juiste wijze ingezet – het absoluut zeker is dat deze daarbij gaan helpen.

(*) WAAS staat voor Webinar as a Service.

Dit vind je misschien ook leuk

Meer over Update