Microsoft 365 vs Google Workspace

Bart-Jan
27-mei-2021 8:42:41

Je bent op zoek naar een (nieuwe) digitale werkomgeving, maar er zijn zoveel mogelijkheden dat je niet weet wat je moet kiezen. Dat begrijpen wij wel! Uiteindelijk kom je vaak uit bij Microsoft 365 en Google Workspace, maar wat is het verschil en hoe maak je de beste keuze?

Wat doen Microsoft 365 en Google Workspace

Microsoft 365 en Google Workspace zijn productiviteitstools die je in kunt zetten om taken uit te voeren in ‘de cloud’. Hierbij kun je denken aan e-mail, bestandopslag, agenda beheer, online samenwerken en video vergaderen.

Microsoft 365 is tot op heden de meest gebruikte tool in het bedrijfsleven en is vrijwel bij iedereen bekend. Sinds korte tijd is Google Workspace enorm aan het groeien, dat kan een voordeel zijn maar daar zitten ook wat haken en ogen aan.

Verschil tussen Microsoft 365 en Google Workspace

1. Microsoft Teams & Google Hangouts
Als je online wilt samenwerken is een samenwerkingstool wel zo handig. Microsoft 365 en Google hebben hier beide een tool voor, Microsoft Teams & Google Hangouts. Daarbij is Microsoft Teams de duidelijke winnaar. Microsoft heeft bijvoorbeeld alle mogelijkheden ondergebracht in één tool. Je kunt in deze tool bestanden delen, chatten, video vergaderen en nog veel meer. Bij Google is dit onderverdeeld in Google Hangouts Meet & Google Hangouts Chat. Daarnaast kun je Microsoft Teams uitbreiden met add-ins die het gebruik van de tool nog beter maken.

2. Integratie met Windows
Naast de samenwerkingstool heeft Microsoft uiteraard een naadloze integratie met Windows. Zo kun je bijvoorbeeld inrichten dat je direct met je Windows account bent ingelogd in Office 365, zonder dat je daarvoor een apart wachtwoord hoeft aan te maken of zelfs maar hoeft in te loggen. Verder is OneDrive in Windows geïntegreerd, waardoor je vanuit Windows heel makkelijk bij je bestanden kunt.

3. Microsoft Word & Google Docs
Vergeleken Microsoft Word, waar iedereen wel eens mee gewerkt heeft, is Google Docs een nieuwkomer. Google Docs is een eenvoudige tekstverwerker en voldoet waarschijnlijk voor de meeste gebruikers. Het lastige is alleen dat als er toch gebruikers in je organisatie zijn die de uitgebreidere mogelijkheden nodig heeft, je binnen Google geen uitbreidingsmogelijkheden hebt. Uiteindelijk schaf je dan Microsoft Word alleen aan voor de gebruikers die dat nodig hebben en dan ben je toch weer in twee omgevingen aan het werk.

Microsoft Word biedt daarentegen naast een eenvoudige web app ook de volledige desktop versie met een scala aan mogelijkheden die onder andere handig zijn voor de vormgeving. Dit geldt eigenlijk ook bij Google Sheets, dit is eigenlijk een uitgeklede versie van Microsoft Excel.

Conclusie

Natuurlijk moet je uiteindelijk kiezen voor de tool die het beste bij je organisatie past en waar je het fijnst mee kunt werken. Als je het ons vraagt kiezen we natuurlijk voor Microsoft 365, we zijn tenslotte Microsoft Partner. Met Microsoft kies je voor een oplossing die je niet beperkt en heel toekomstvast is. Er is altijd wel een versie die bij je past en als je organisatie groeit of als je meer mogelijkheden nodig hebt, is het fijn dat je je pakket eenvoudig kunt uitbreiden.

Kies je voor Microsoft 365? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Hulp nodig? Neem dan contact op, we helpen je graag om Microsoft 365 optimaal in te zetten voor jouw organisatie!