Microsoft Viva

Bart-Jan
3-mrt-2021 12:14:31

Onlangs heeft Microsoft een nieuwe productlijn gepresenteerd onder de noemer Microsoft VivaMicrosoft Viva is niet zozeer een product op zichzelf, maar eerder een platform dat momenteel een viertal losse producten bevat.

Producten Microsoft Viva

  • Viva Connections 
  • Viva Learning 
  • Viva Topics
  • Viva Insights 

Al deze producten zijn apps die je binnen je Microsoft Teams omgeving kunt installeren. Verderop in deze blog gaan we deze producten wat nader bekijken. Microsoft zet Viva neer als een “Employee Experience & Engagement” platform. De verwachting is dus dat het niet bij deze vier producten blijft maar dat dit de aanzet is tot meer producten die onderdeel gaan uitmaken van het  Microsoft Viva platform. 

In deze blog wil ik de verschillende onderdelen kort toelichten en beschrijven wat je er nu al mee kunt en wat je in de toekomst kunt verwachten. 

Viva Connections 

Viva Connections is een gepersonaliseerde feed die nieuws en communicatie van je Microsoft 365 omgeving bij elkaar brengt. Zo heb je in één overzicht al het nieuws, maar ook bijvoorbeeld e-mail en Yammer, toegespitst op jou persoonlijk. Je zou het kunnen zien als een “light” versie van Valo Connect, maar dan echt als nieuwsfeed en minder uitgebreid dan bijvoorbeeld  Valo.  Viva Connections is nog niet beschikbaar, dat zal in de eerste helft van 2021 op de desktop zo zijn. In de tweede helft van 2021 komt de mobiele variant beschikbaar. In 2022 kun je meer functionaliteit verwachten. 

Schermafbeelding 2021-03-03 om 12.13.06

Viva Learning

Viva Learning integreert een leeromgeving in je Microsoft Teams. Je kunt het eigenlijk zien als een plek binnen Microsoft Teams waarin online cursussen en trainingen worden beheerd. De content die hierin wordt aangeboden kan afkomstig zijn van verschillende partijen, zoals LinkedIn learning of Pluralsight, maar je kunt er ook je eigen content in kwijt. Medewerkers kunnen door de trainingen heen bladeren, trainingen volgen of een lijst aanmaken met trainingen die ze zouden willen volgen. Andersom kunnen managers ook trainingen aanbevelen aan hun medewerkers en zicht houden op wie een bepaalde training al succesvol heeft afgerond.

Dit allemaal vanuit de bekende interface van Microsoft Teams. Viva Learning is momenteel in private preview, wat inhoudt dat er door een beperkt aantal  Microsoft klanten mee getest wordt. In de loop van het jaar zou Viva Learning voor iedereen beschikbaar moeten zijn. 

Schermafbeelding 2021-03-03 om 12.13.24

Viva topics

Voor wie de aankondiging in 2019 van Project Cortex heeft gezien zal Viva Topics bekend voorkomen. Viva Topics is het resultaat van uitgebreide tests met de preview versie van Project Cortex. Het idee achter Viva Topics is dat via artificiële intelligentie (AI) een kennisbank wordt opgebouwd van gegevens die bekend zijn binnen je organisatie. Zie het als een automatisch samengestelde “Wikipedia”, specifiek voor je eigen bedrijf.

Je kunt topic pages maken voor bijvoorbeeld een klant, waarbij je op een pagina alle gegevens van de betreffende klant ziet, zoals communicatie rondom de klant, pagina’s of documenten binnen SharePoint waar over de klant geschreven wordt en verwijzingen naar andere topics, die dan weer een eigen topic pagina kunnen hebben. Een andere mooie toevoeging van Viva Topics zijn de Topic cards, waarbij je, net zoals nu bij een gebruiker met de muis over een tekst gaat, een card verschijnt met informatie uit je eigen organisatie over dat topic.

Schermafbeelding 2021-03-03 om 12.13.45

Viva Topics is al wel beschikbaar voor algemeen gebruik, dit tegen een prijs van €4,20 per gebruiker per maand. Viva Topics is alleen beschikbaar in het Engels. Spaans, Duits en Frans volgen in de tweede helft van 2021. Over ondersteuning voor Nederlands zijn nog geen uitspraken gedaan.

Viva Insights 

Sinds enige tijd stuurt Microsoft regelmatig MyAnalytics mails met een overzicht van hoe je afgelopen week hebt gewerkt. Hoe vaak je benaderd bent buiten werktijd, hoeveel afspraken je hebt gehad en hoeveel mensen je hebt toegevoegd aan je netwerk.

Viva Insights is de voortzetting hiervan en biedt je vergelijkbare analyses aan binnen de vertrouwde Microsoft Teams omgeving. Standaard krijg je Personal Analytics, vergelijkbaar met wat je nu al in de mail krijgt met MyAnalytics. Viva Insights helpt je ook om efficiënter te werken. Zo kun je onder andere tijdsloten reserveren als Focus Time, waarin chats en dergelijke worden gedempt en je dus geconcentreerd kunt doorwerken.

Als je een Enterprise Agreement hebt met Microsoft, kun je ook Workplace Analytics licenties aanschaffen, waarbij je analyses kunt maken over je hele bedrijf heen. Viva Insights wordt momenteel uitgerold door Microsoft en de kans is groot dat deze ook nu al op jouw tenant aanwezig is.

Conclusie

Met Microsoft Viva zet Microsoft met grof geschut in op de Employee experience markt, die zeker met het vele thuiswerken steeds belangrijker wordt. Zoals wel vaker bij Microsoft zijn de producten bij lancering nog niet direct af of goed bruikbaar. Het geeft echter wel aan welke richting Microsoft op gaat en wat je de komende tijd kunt verwachten.

Het zal nog wel even duren voordat alle Viva producten op een niveau zijn dat ze dagelijks gebruikt kunnen worden, maar Microsoft zal de buzz rond Viva zeker verder aanzwengelen en het is dan ook te verwachten dat er binnenkort meer nieuwe producten onder de Viva vlag worden aangekondigd of bestaande producten onder de Viva vlag komen te hangen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op!

Dit vind je misschien ook leuk

Meer over Productiviteit