Kanalen en privé kanalen handig, maar is het verstandig?

Petra Tuijl
29-mrt-2021 12:48:30

Of je nu thuiswerkt of op kantoor, efficiënt en makkelijk samenwerken dat wil iedereen! Kanalen in Microsoft Teams kunnen je daar wellicht bij helpen. 

Een team in Microsoft Teams

In Microsoft Teams kun je een team aanmaken, vaak rondom een specifieke doelgroep. Deze doelgroep kan bijvoorbeeld je gehele organisatie zijn, maar ook kleiner zoals een afdeling, project of werkgroep. Binnen dit team zijn er vaak diverse onderwerpen waarover gecommuniceerd wordt, voor deze onderwerpen kun je in het team een apart kanaal aanmaken. Superhandig voor het uitwisselen van informatie over dit specifieke onderwerp via bijvoorbeeld chat, vergaderingen of het delen van bestanden. Daarnaast is het ook een voordeel dat je je kunt focussen op wat voor jou belangrijk is. 

Binnen een team hebben alle deelnemers standaard toegang en bewerkrechten, zowel in het team zelf als in de kanalen. Dit bevordert het samenwerken en communicatie. De eigenaar van een team heeft wat extra mogelijkheden, zoals deelnemers toevoegen en de inrichting van een team bepalen. 

Privé kanaal

Sinds enige tijd is het mogelijk om binnen een team een privékanaal aan te maken, voor bijvoorbeeld een beperkte aantal deelnemers van het team. Je kunt dus bijvoorbeeld van de 10 deelnemers er 4 selecteren en hen toegang geven tot een privékanaal. Deze beperkte groep kan dan toch apart van de rest aan bijvoorbeeld een project werken, volledig buiten het zicht van de andere deelnemers. De overige deelnemers zien dit kanaal ook niet staan. Persoonlijk ervaar ik het gesloten karakter als een minder positieve nootzeker binnen een open structuur.

Microsoft Training

Tijdens onze Microsoft Teams trainingen staan we uitgebreid stil bij de inrichting van kanalen en de keuzes die daarin gemaakt kunnen en de gevolgen ervan, zoals privékanalen. Als consultant help ik je graag om de vertaling te maken voor jouw organisatie naar een goede en passende structuur in Microsoft Teams. Vervolgens bepalen we samen de spelregels. Zoals of iedereen een team mag aanmaken of dat dit via aanvraag moet gaan. Wat voor informatie mag er extern gedeeld worden en hoe lang mag een team blijven bestaan (lifecycle management)? Daarnaast is het ook mogelijk om standaard sjablonen van Teams beschikbaar te maken, zodat een nieuw team sneller aan de slag kan. 

Kortom, Microsoft Teams heeft gigantisch veel mogelijkheden om samenwerken een stuk gemakkelijker en efficiënter te maken. Heb je hulp nodig voor een goede start? Ik zou graag met je bellen! 

Dit vind je misschien ook leuk

Meer over Microsoft Teams