Waarom zou je ideeën willen managen?

Peter de Graaf
3-dec-2018 14:01:00

Simpel, een goed idee is te kostbaar om verloren te laten gaan. En de beste ideeën komen vaak uit de meest onverwachte hoek. Zorg dus dat mensen die met waardevolle ideeën rondlopen altijd een mogelijkheid hebben om deze te delen met de organisatie. 

Je kunt natuurlijk een ideeënbus in de centrale hal ophangen, maar of je dat nog een oplossing van deze tijd mag noemen? De praktijk heeft inmiddels aangetoond dat dit niet echt als inspirerend of motiverend wordt ervaren. En juist die motivatie is zo belangrijk. Mensen willen namelijk graag weten wat er met hun ideeën gebeurt, maar ook wat anderen ervan vinden.

Valo Idea Management is veel meer dan een digitale ideeënbus

Een simpele “digitale” oplossing zou kunnen zijn om een speciale mailbox te openen waar iedereen zijn ideeën naartoe kan sturen. In dat geval beschik je weliswaar letterlijk over een digitale ideeënbus, maar dit voegt nauwelijks iets toe aan een fysieke ideeënbus. Het is belangrijk dat de aandrager van een goed idee hier feedback op krijgt.

Gamification

Echt leuk wordt het wanneer ook anderen binnen de organisatie kennis kunnen nemen van nieuwe ideeën en daar enthousiast over worden. Geef collega’s de mogelijkheid krijgen om ideeën te “liken”, te becommentariëren en te beoordelen en je zult zien dat er dan al snel op een speelse manier een gezond competitie-element begint te ontstaan. Dit wordt gamification genoemd. Wie heeft het beste idee aangedragen? Wie draagt de meeste ideeën aan? Welke ideeën worden of zijn daadwerkelijk opgepakt en uitgevoerd? Gamification draagt bij aan een grotere betrokkenheid. Zeker als er een vorm van waardering of beloning wordt gekoppeld aan de behaalde score.

Met Valo Idea Management geef je ideeën een centrale plaats

Integratie van Idea Management binnen het intranet verlaagt de deelnamedrempel aanzienlijk. Hoe leuk is het als jouw idee als Top-idee een prominente plaats krijgt binnen de interne nieuwssite? Maar je kunt Idea Management ook los inzetten als module. Natuurlijk heb je de mogelijkheid om op basis van slimme filtering te controleren of jouw idee al niet een keer eerder door iemand is ingebracht. En wat de status van dat idee is. Zo kun je niet alleen zien of en hoe je idee wordt gewaardeerd, maar ook of er daadwerkelijk binnen de organisatie opvolging aan wordt gegeven.

Nog geen reacties

Voel je vrij om te reageren...