ESPC 2019

Willemijn Noordermeer
11-dec-2019 12:02:19

Vorige week ben ik naar de European SharePoint, Office 365 & Azure Conference (ESPC) geweest. In deze korte blog de meest interessante dingen die ik daar uit de sessies die ik bijwoonde opgepikt heb op een rij.

'Hub don't sub'

In een sessie van Adam Harmetz, over de architectuur van je Intranet, kwamen de volgende onderdelen aan bod: home sites, branding, hub & site designs. Daarbij was één van zijn quotes: 'Hub don't sub' oftewel: gebruik hubsites en geen subsites. Zeker met de nieuwe SharePoint home sites een mooie manier om je intranet in te richten.

En daarnaast wat ook nog komen gaat; 'Associated hubs’, waamee je meerdere hubsites met elkaar kunt verbinden. Hiermee kan je dus bijvoorbeeld een hubsite per afdeling maken, waarin elk team zijn eigen Teamsite heeft. En vervolgens de verschillende hubsites aan elkaar linken zodat het toch één geheel is!

Microsoft Power Apps and Power Automate (Flow) management

Tijdens een sessie van Thomas Vochten & Jussi Roine werd verteld hoe je de O365 Auditlog in combinatie met Powershell kunt gebruiken voor diverse rapportages m.b.v. je Flows en Power Apps. Bijvoorbeeld: als iemand een proefabonnement aanvraagt voor Power Automate of Power Apps ➡️ stuur een e-mail naar je IT-afdeling, dan kunnen zij wellicht helpen en ondersteunen, aangezien deze persoon behoefte heeft aan het automatiseren van bepaalde dingen.

Delegation issues in Power Apps

De sessie van Timo Pertila was een deep dive into Power Apps; hierbij heb ik zeker mijn Power Apps kennis weer kunnen verbreden. Daar waar SharePoint lijsten erg krachtig en relatief eenvoudig zijn in gebruik voor Power Apps, heeft het ook zijn beperkingen. Als je bijvoorbeeld een item wil zoeken uit een SharePoint lijst in je Power App, worden standaard alleen de eerste 500 items opgehaald en doorzocht. Zoek je dus item 501, dan ga je deze niet vinden. Hiervoor moet je het filter mechanisme gebruiken; altijd handig om te weten!

Automatisch testen

Twee van de sessies die ik heb bijgewoond gingen over het inrichten van automatische testen: de eerste sessie ging over Unit testing waarbij je je code test. Stel je hebt een functie die twee getallen optelt a+b=c, dan kan je een test inrichten waarin je zegt a = 3 b = 2 en ik verwacht dan c = 5. Geen rocket science en een heel simpel voorbeeld, maar het kan heel nuttig zijn!

De tweede sessie ging over UI testing, waarbij je bijvoorbeeld een schermafbeelding kan maken van je applicatie en die kan vergelijken met een schermafbeelding van vóór een update, of van een week geleden. De tool kan je dan precies laten zien wat er veranderd is. Kan heel handig zijn om te ontdekken of er bijvoorbeeld Microsoft updates impact hebben op je eigen implementatie of oplossing binnen SharePoint.

En verder….

Veel tips op het gebied van Microsoft Graph, PowerShell, SPFx en diverse andere onderwerpen, waar ik me eerst zelf eens in ga verdiepen. En wie weet, als ik enthousiast genoeg ben volgt er wel weer een nieuwe blog :-)