5 Redenen waarom contextueel leren de leercultuur binnen organisaties gaat veranderen

18-feb-2019 9:38:00

leercultuur

Stel je voor: je koopt een nieuwe televisie en moet die thuis gaan installeren. De verkoper biedt je 3 mogelijkheden om je te helpen bij de installatie. Welke kies je?

 • 1 De verkoper laat je in de winkel zien hoe het in zijn werk gaat. Daarna ga je naar huis en probeer je zelf te doen wat je zojuist is uitgelegd.
 • 2 Je krijgt een papieren handleiding mee waarin een en ander staat beschreven, of ...
 • 3 Je tv heeft een stap-voor-stap instructie die wordt geactiveerd zodra je hem de eerste keer aanzet.

Ik denk zomaar, dat de meesten zullen kiezen voor de laatste optie. Dit is dan ook de meest gangbare manier waarop Tv’s de laatste jaren worden geïnstalleerd. En dat is niet helemaal toevallig natuurlijk. Een ingebouwde instructie zorgt ervoor, dat je niet eerst van alles uit je hoofd hoeft te leren. Bovendien werkt het sneller en is de kans dat je iets fout doet veel kleiner. Maar, wat misschien nog wel veel belangrijker is, je voert de installatie met aanzienlijk meer zelfvertrouwen uit omdat je stap-voor-stap door het proces wordt geleid.

Contextueel leren

Dit is een prima voorbeeld van contextueel leren. Contextueel leren beperkt zich niet langer tot het privédomein. De moderne werkplek ontwikkelt zich snel. Van werknemers wordt verwacht dat zij zichzelf regelmatig nieuwe vaardigheden aanleren om binnen hun werkplek te kunnen functioneren. Organisaties zoeken steeds vaker naar contextuele leeroplossingen om werknemers er niet alleen van doordrongen te laten zijn hoe, maar vooral ook waarom, zij gebruik zouden moeten maken van hun nieuwe digitale tools.

Contextueel leren. Wat is het / wat kun je ermee?

Afgaand op recente studies doen mensen 70% van hun ervaring op tijdens werkgerelateerde ervaringen. Ongeveer 20% wordt opgedaan tijdens interactie met anderen en slechts 10% via formele educatie en leertrajecten. Contextueel leren is het resultaat van het gegeven dat mensen zich sneller informatie eigen maken wanneer die informatie onderdeel uitmaakt van een vertrouwde, betrouwbare en zinvolle context. Op deze manier wordt het leerproces in gang gezet wanneer er daadwerkelijk begeleiding gewenst is. Als wij het hier hebben over contextueel leren dan bedoelen we hiermee dat de digitale trainingsmogelijkheden onderdeel uitmaken van de moderne werkplek waarmee iedere dag gewerkt wordt. Hoewel contextuele leerplatforms steeds populairder worden, kiezen we meestal toch voor de traditionele leermethodes zoals klassikale training, handleidingen en webinars wanneer medewerkers opgeleid dienen te worden. Vergelijk dit met de situatie waarbij we in de winkel uitleg krijgen over de tv of dat we instructies moeten halen uit een handleiding. Maar dan met 1 groot verschil: werknemers kiezen er niet zelf voor om "die tv” te kopen. Daardoor zullen ze een stuk minder gemotiveerd zijn om te leren hoe ze ermee om moeten gaan. Contextueel leren verandert de manier waarop we binnen onze werkomgeving kennis opdoen. Hierdoor gaan we het weer leuk vinden om nieuwe dingen te leren.

5 redenen waarom contextueel leren het leerpatroon binnen organisaties gaat veranderen en tot betere prestaties zal leiden.

 • 1 Betere leerresultaten 
  Contextueel leren is 90% effectiever omdat het een gevoel geeft van leren in “real-life”. Traditionele leersystemen zijn gebaseerd op “eerst leren, later toepassen”. Dit is niet erg efficiënt omdat de meeste werknemers zelden echt onthouden wat ze tijdens trainingssessies hebben geleerd. Veel werknemers hebben sowieso een hekel aan dit soort softwaretrainingen omdat ze gewoonlijk een hekel hebben aan veranderingen. Op basis van contextueel leren kunnen werknemers instructies direct in de dagelijkse praktijk toepassen. Direct resultaat dus. Probleem direct opgelost.
 • 2 Betere werkervaring, verhoogde productiviteit en minder frustratie
  Het succes van werkervaring valt en staat voor een werknemer met het gevoel van “ertoe doen” . Als een werknemer niet kan focussen en in plaats daarvan worstelt met zijn digitale hulpmiddelen kan hij snel gefrustreerd raken. Contextueel leren biedt de werknemer de mogelijkheid om optimaal te kunnen presteren. Tevreden werknemers zijn 12% productiever. Het is dan ook in het belang van de organisatie om werknemers een optimale werkervaring te bieden.
 • 3 Minder onderbrekingen en soepeler workflows
  80% van het leerproces vindt plaats via on-the-job interactie op de werkvloer tussen collega’s, teamgenoten en managers. Dit heeft veel werkonderbrekingen tot gevolg. Het kan tot 20 minuten duren voordat iemand na zo’n onderbreking weer op hetzelfde niveau presteert. Binnen een contextuele leeromgeving is hulp direct bereikbaar, letterlijk binnen 1 klik. Hierdoor wordt efficiënter en meer gefocust gewerkt.
 • 4 Verbetering van ROI
  Met investeringen in bedrijfssoftware zijn meestal flinke bedragen gemoeid. Dergelijke investeringen zijn nooit rendabel te krijgen als werknemers niet weten hoe ze de software moeten gebruiken. Training van werknemers is dus uitermate belangrijk. Contextueel leren helpt werknemers om sneller met hun nieuwe digitale hulpmiddelen aan de gang te kunnen en hier het optimale uit te halen.
 • 5 Dit is de enige mogelijkheid om de digitale transformatie bij te kunnen houden 
  Met de verdere ontwikkeling van de digitale werkplek zien organisaties zich voor de taak gesteld om hulpmiddelen te vinden om bestaande workflows hierop aan te passen. Van werknemers vraagt dit een voortdurende aanpassing. Nieuwe werkmethoden dienen te worden aangeleerd en bestaande werkmethodes worden aangepast. Dit vraagt om voortdurende training en scholing. Organisaties dienen na te denken over andere, modernere, manieren van training. Juist daar komen de mogelijkheden van contextuele training weer om de hoek kijken. Zoals je nieuwe tv je automatisch op de hoogte kan houden van nieuwe Netflix-updates zo kan contextueel leren je bij de les houden als het op nieuwe mogelijkheden in je digitale werkomgeving aankomt.

De digitale werkomgeving zal zich blijven ontwikkelen. Zorg ervoor dat je werknemers deze ontwikkelingen te allen tijde kunnen blijven volgen om de mogelijkheden optimaal te kunnen blijven benutten.