5 tips voor je eerste Power App

Willemijn Noordermeer
3-nov-2020 16:19:34

Met Power Apps kun je zonder kennis van complexe code, zelf apps (laten) ontwikkelen. Een handige app is vaak een uitkomst als je bedrijfsprocessen soepeler en efficiënter wilt laten verlopen, maar er is niet altijd een geschikte standaard app voorhanden. Met PowerApps maak je de app die je nodig hebt op maat. Dit heeft als extra voordeel dat je gebruikmaakt van de expertise binnen jouw bedrijf.

Maar hoe pak je dit het beste aan? Ik geef je 5 tips voor je eerste PowerApp.

1. Kies van tevoren welk apparaat het meest gebruikt wordt.

In PowerApps kies je voor een bepaald formaat als je een PowerApp gaat maken. Dit is achteraf niet eenvoudig aan te passen. Kies daarom het juiste formaat en ga daarmee aan de slag.

2. Gebruik variabelen, voor gedeelde opmaak en onderdelen.

Om niet alle afzonderlijke onderdelen van je app te moeten wijzigen als de huisstijl van je bedrijf wijzigt, verwijs je naar je variabelen die je instelt bij de 'App on start' actie zodat je alleen die hoeft te wijzigen:

image001

image002

3. Maak je PowerApp in een Engelstalige browser

Dit is een stuk eenvoudiger om informatie op te zoeken als je ondersteuning nodig hebt (bijvoorbeeld in de PowerApps community). Daarnaast verschilt de formule opmaak in het Nederlands en Engels.

In het Engels is bijvoorbeeld het scheidingsteken binnen een formule een komma, terwijl dat in een Nederlandse browser een puntkomma is. Als je een formule op internet vindt is dit vaak van een Engelse bron en kun je die dus in een Engelse browser zo kopiëren en plakken zonder dat je de leestekens hoeft te vervangen.

4. Hernoem je schermen, formulieren (etc.) zo dat herkenbaar is waar ze voor dienen.

Al deze onderdelen worden standaard toegevoegd als ‘Screen 1’, ‘Form 1’. Als je vervolgens gaat verwijzen naar de gegevens die hierin staan, of navigatie tussen verschillende schermen is het een stuk eenvoudiger om deze een logische naam te geven.

Geen praktische naam Wel een praktische naam
Geen praktische naam                                                  Wel een praktische naam

5. Maak de positie van je controls afhankelijk van elkaar.

Koppel d.m.v. de X en Y coördinaten de verschillende onderdelen in je app aan elkaar zodat alles mee verplaatst als je iets verschuift naar onder, boven, links of rechts.

afhankelijke controlsAls ik nu de ‘Previous button’ naar boven of beneden verplaats, gaat de next button mee:

Dit vind je misschien ook leuk

Meer over Power Apps